A kert rövid története

Utolsó módosítás dátuma : 2019. október 17.

A Botanikus kertet 1967-ben dr. Suba János és kollégái alapították az akkori Növénytani Tanszékről.

A Botanikus kertet 1967-ben dr. Suba János és kollégái alapították az akkori Növénytani Tanszékről. Az első növényi anyag egy részét az MTA Vácrátóti Botanikus Kert és a Kámoni Arborétum adományozta. Számos ritka növényt pedig az eredeti élőhelyekről (Magyarországról és a Felvidékről) a 70-es évek során gyűjtötték a tanszék dolgozói.

A virágzó, jól kezelt kert fejlesztése a 80-as években visszaesett pénzhiány miatt. Nagy károkat okozott a 80-as évek végén, 90-es évek elején az igen komoly és elhúzódó aszály is. Különböző pályázati lehetőséggel 1994-től újra sikerült elindítani a kert gondozását.

2010-ben a botanikus kert megkapta Eger Megyei Jogú Város „Jelentős zöld felülettel rendelkező különleges terület" címét. A kert teljes rekonstrukciója 2011 és 2015 között zajlott le a KEOP 3.1.2/09-11 pályázati keretéből. Újra kialakításra került a botanikus kerti élőhelyek struktúrája, a járdák és ösvények hálózata, a vízrendszer. A fák alatt korábban elgyomosodott vegetáció kitisztításra került és új lágyszárú növények, fák kerültek a kertbe. Az ide érkező látogatókat az új bejárati előtér kis gyógy- és fűszerkerttel fogadja.

Az utolsó években sikerült kialakítani új növényi ágyásokat, sziklakerteket és a zöldséges kertet. Néhány fa-fajokkal és a régi hagyományos gyümölcsfafajtákkal is bővült a kert bemutató növényzete.

 

 

A kert Magyarország flóravidékei alapján fel van osztva

 

(Szöveg és térkép: dr. Jana Táborská)

 


< Vissza