Botanikus kert: Magcsere katalógus 2019

Utolsó módosítás dátuma : 2019. január 22.

Mi az a magcsere katalógus (Index Seminum) és miért kell a magbank?

Szaporító anyag gyűjtése minden botanikus kert legalapvetőbb feladatai közé tartozik. Ezzel a növények fennmaradását biztosítjuk, ami különösen a ritka, védett növényeknél fontos a génmegőrzés céljából. Magokat nem csak a botanikus kerti állományból gyűjtünk, hanem a vadon élő növények is bekerülhetnek a gyűjteménybe. Ilyen módon fejlesztjük a maggyűjteményt a botanikus kertben.

Minden magtétel a tisztítás után belekerül a magbankba. EKE Botanikus kertjénél eddig csak rövid távú magbankot tudtunk kialakítani. Ez azt jelenti, hogy magok nincsenek lefagyasztva, ezért a magok hosszú távú csírázási képességégének a megőrzését nem tudjuk biztosítani, magokat kb. 5 évet tudunk tárolni, szárazon, műanyag edényben, 4 Celsius fokban. A gyűjtött magtételek adatait nyilvántartásba vesszük és elkészítjük a fotódokumentációt, általában a mikroszkópos digitális kamera feltét segítségével.

Magok egy részét botanikus kerti vetéshez használjuk fel. A gyűjtemény többi részéből kiválasztott magtételek kerülnek a magcsere katalógus összeállításához.

Magcsere katalógus arra szolgál, hogy botanikus kertek (és más botanikai kutatással és növény védelemmel foglalkozó intézmények) egymást között szükség esetén cserélni tudják a magokat, vagy egyéb növényi szaporító anyagokat. Ez minden kertnek lehetőséget ad olyan növényfajok gyűjteménybe kerülésére, amik máskülönben számukra elérhetetlennek lennének. Ilyen módon bővül a botanikus kerti növényállomány, ami aztán több növényi faj megőrzéséhez is hozzájárulhat.

Idén már negyedszer kiadtunk az „Index seminum"-ot, ami a kertünk rövid leírását, annak éghajlati adatait, a magcsere szabályzatot és természetesen magát a tétellistát is tartalmaz. Az idei magcsere katalógusunk 101 tételt tartalmaz.


< Vissza