Chili paprika fajaink és fajtáink

Utolsó módosítás dátuma : 2020. november 24.

A botanikus kertben idén 4 féle chili paprika különlegességet sikerült kinevelni. A chili paprikák csípős ízük mellett nagyon dekoratív növények is.

Garda Fireworks
Capsicum annuum L. 'Garda Fireworks'
A Garda Fireworks (Tűzijáték) chili paprika főleg a kinézete miatt kapta a nevét: sok kicsi hosszúkás termés egy pontból növekszik, mintha egy tűzijátékot látnánk. Mindenféle sárga, narancssárga, piros színük még fokozza a hatást. Kisebb sűrű, bokros növény a balkon ládában is szépen díszlik.

 

Purpur paprika
Capsicum annuum L. 'Purpur Paprika'
Ez a másik paprikánk, ami szinte balkon ládákba is tehetünk, mert ez egy kivételesen szép dekoratív növény, lila-fekete levelekkel, kék virágokkal és majdnem fekete kis termésekkel. A növény gazdagon elágazik. Az érett paprikák viszont később bepirosodnak, így még egy színt kapunk a növényhez.

Chinese 4 colours
Capsicum annuum L. 'Chinese 4 colours'
Nagyobb termetű növény, termése középnagyságú, négyféle színű, díszítő jellegű. Talán a legszebb a narancssárga árnyalata. A paprikák éretten élénk pirosak. A termés 7-12cm hosszú, vastag falú és meglepően finom. A húsa inkább édeskés, az eléggé erős chili íze kifejezetten a magház körül tapasztalható.

Püspök kalapja vagy Tulipán paprika
Capsicum baccatum L. 'Bishop's Crown'
A püspök kalapja egy teljesen más (nálunk nagyon ritkán termesztett) paprika fajhoz tartozik - a bogyós paprikához (Capsicum baccatum). A növény eléggé magas termetű, a levelek alatt általában 4-6 nagyon különleges alakú ráncokkal borított termés lelóg az ágakból (azért a csengő chilinek is hívják). Eleinte zöld, aztán halvány narancssárga és végül piros termés közepesen csípős, a húsa vékony, ropogós.

(szöveg és fotók: dr. Jana Táborská, botanikus)


< Vissza