Újjáéledő természet a Botanikus Kertben

Utolsó módosítás dátuma : 2018. szeptember 04.

Megjött a nyár végi eső és ezzel mintha a növények visszatértek volna a nyári álomból. A növények életében a meleg nyár igazán nagyon hasonlít a téli nyugalmi időszakra: a száraz időjárás és a túl magas napi hőmérséklet úgy hat a növényekre, hogy a növekedésük lelassul, sok hajtás leszárad és virágai is kisebbek vagy nem is fejlődnek. Minden kertész tudja, hogy ilyen időszakban rendszeres locsolás is csak részben tud segíteni.

Viszont a növények csodálatosak: nagyon gyorsan reagálnak az első bőséges esőre: a fajok, ami alig élték túl a nyarat, most éppen kezdtek újra virulni vagy új friss hajtásokat hoznak tömegesen. Ez nagyon szépen látható kis bokrokon és fákon mint például zöldellő törpezanóton (Chamaecytisus virescens) vagy barkóca berkenyén (Sorbus torminalis).

zöldellő törpezanót (Chamaecytisus virescens)

A tavaszi növények, például az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) vagy fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) – is újra kivirágoztak. Őszirózsák pedig éppen erre a kedvező szeptemberi időszakra várnak, dús virágokkal már most díszít sziki, réti vagy csillag őszirózsa (Aster tripolium, A. sedifolius, A. amellus), az arany fürt (Aster linosyris) két hét múlva gazdagon nyitja a virágait.

Gyönyörűen virágzik két imola faj is: a sáfrányos imola (Centaurea solstitialis) és a terpedt imola (C. diffusa), nem őshonos, de mutatós fajok közé soroljuk pl. a kerti habszegfűt (Silene armeria) vagy a lila gyújtoványfűt (Linaria purpurea). Ritka vadnövények nem mindig látványosan virágoznak, példa erre a levéltelen lednek (Lathyrus aphaca), érdekesség nála, hogy levelek nem is igazán fejlődnek és a funkciójuk teljesen átvette a szárcsomón két szélesen kifejlődött pálha. Másik kevésbé látványos, de érdekes faj, ami éppen virágzik, egy Dél-Európából származó csalán faj (Urtica pilulifera). Magyar nevét nem találtam, legközelebbi fordítás a latinból talán gomb-csalán lenne, mivel termős virágzatok a szára körül gömb alakban állnak.

 sáfrányos imola (Centaurea solstitialis)

 kerti habszegfű (Silene armeria)

 levéltelen lednek (Lathyrus aphaca)

terpedt imola (Centaurea diffusa)

Virágzó növényeket szépen kiegészítenek ernyősök családjához tartozó fajok. Nagyra nőtt, elegáns fehér, sárga vagy éppen már termős virágzatokkal legjobban díszlenek a buglyos, a szarvas, a citrom vagy a sziki kocsordok (Peucedanum alsaticum, P. cervaria, P. oreoselinum, P. officinalis), hozzájuk társul az erősen barázdált szárú hegyi tömjénillat (Libanotis pyrenaica).

sziki kocsord (Peucedanum officinalis)

szöveg és fotó: dr. Táborská Jana


< Vissza