Novák Blanka I. helyezett a 27. ITIT-n

Utolsó módosítás dátuma : 2018. szeptember 11.

Novák Blanka az Egri Dobó István Gimnázium volt hallgatója I. helyezést ért el a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen.

Novák Blanka a Lycium barbarum-ban található bioaktív komponensek azonosítását, valamint saját módszer alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérését és azonosítását végezte el az EKE TTK Biológiai Intézetének Növényélettani laboratóriumában.

A kutatási témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket és elemzéseket dr. Murányi Zoltán  (EKE, Kémia Tanszék) és dr. Marschall Marianna (EKE, Biológiai Intézet) mentorálásával önállóan végezte a fiatal tehetség.

A nyáron megrendezett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen indulva pályamunkájával az egyik első helyezést szerezte meg.

Novák Blanka a verseny budapesti díjátadóján                                                         (fotó: MTI-Koszticsák Szilárd)

A verseny három első helyezettje továbbjutott a szeptember 14–19. között rendezendő európai fiatal tudósok dublini döntőjébe. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke pedig bejelentette, a szervezet Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj-átadási ünnepségre, hogy egyedüliként képviselje a magyar fiatalokat.

 

A fiatal kutató ősztől az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Karán, biológia-kémia tanár szakon folytatja tanulmányait.

 

Novák Blanka sikeres szerepléséről és kutatásáról az M5 tévécsatorna számolt be, a hír az alábbi linken a 4:53 időegységtől szerepel:

https://www.mediaklikk.hu/video/tudomany-minden-napra-2018-07-31-i-adas/

 

Az eseménnyel kapcsolatos további médiaszeplések:

https://pestisracok.hu/tudomanyos-dijat-nyert-az-egri-diak-o-kepviselheti-magyarorszag-fiataljait-az-idei-nobel-dij-atadon/

 

https://www.heol.hu/vezeto-hirek/szemelyes-okbol-kutat-a-dobos-diaklany-1172322/

 

 


< Vissza