Novák Blanka UNKP ösztöndíjas

Utolsó módosítás dátuma : 2020. október 12.

Novák Blanka, az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2020/2021. kiírásra benyújtott pályázata, „SynthEthics: Jólét biztosítása a biotechnológia világában” elnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását, mely munkát dr. habil. Marschall Marianna, intézetvezető, témavezető mentorálasa mellett folytat.

Blanka a Magyar Innovációs Szövetségen keresztül 2018-ban hazánkat képviselte a Nobel-díjátadón és világkonferencián a SIYSS hét keretében (Stockholm International Youth Science Seminar). A Nobel-hét folyamán vitaestét szerveztek a Nobel-múzeumban a szintetikus biológia etikai kérdéseiről, mely során csapatuk I. helyezést ért el. Több szürke terület és kétértelműség övezi körül a modern biotechnológia etikai kérdéseit, melyre nem létezik egységes keretterv, de ezek az újítások meghatározzák jelenünk és jövőnk irányát. Így, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) részprojektjéből önállósodott iGEM-mel szoros partnerkapcsolatban (International Genetically Engineered Machines) megszületett a SynthEthics nemzetközi kezdeményezés.

 A Nobel-hét résztvevői (forrás: Novák Blanka) 

A modern szintetikus biológiával és géntechnikával kapcsolatos etikai kérdéseket analizálják annak érdekében, hogy felfedezzék elismert szakértők, fiatal kutatók és a publikum bevonásával azokat a lehetséges kockázatokat és problémákat, amelyekkel szembesülhetünk az új korszak biotechnológiájának és orvostudományának fényében. Célkitűzésük, hogy a különböző kutatási területekről, kultúrából és ideológiából származó pozíciókat összegyűjtsék, összevessék és szisztematikus tervben rendszerezzék egy publikáció keretein belül. Megvizsgálják, hogyan lehet kémiai, biokémiai rendszereket előállítani vagy megváltoztatni erkölcsi értékeinkkel összhangban. Pontosabban, hogyan lehet felépíteni a mesterséges biológiai rendszereket - biológiai gépekként vagy élő szervezetekként, hogy ezek bármilyen filozófiai értelmezésnek megfelelően elősegítsék az élet jólétét. A projekt célja a biotechnológia jövőjének tudatosítása.

SynthEthics csapat (forrás: Novák Blanka)

Blanka társalapítóként a globális nagyköveti rendszert is szélesíti a STEMPOOL-on keresztül, a nagykövetek országukban pedig újabb képviselőket vonnak be szárnyaik alatt. A több, mint 20 tagból álló nemzetközi csapat képviselt országai: Svédország, Törökország, Izrael, Svájc, Bulgária, Dél-Afrikai Köztársaság, Mexikó, USA (Virginia, Kalifornia, Arkansas, Louisiana államok), Fülöp-szigetek.

A fiatal kutatók a tudományos kommunikáció erősítése céljából cikkeket írnak modern, polarizáló témákról, melyben az innovációk mindkét aspektusát megvilágítják (pl. DIY biológia, génmódosítás, bioterrorizmus). Továbbá, etikai evaluáció terén kollaborációs hidakat építenek kutatócsoportokkal (Lund, Koppenhága, Gothenburg).

A projekt részeként újabban közel 60, 11-19 éves diáknak (USA, Dél-Afrika, India, Fülöp-szigetek) tartanak egyetemi anyagot felölelő előadássorozatot a témakörben egy 6 hetes kurzus keretében, online USA-bázisú edukációs programmal kollaborációban.

Hivatalos honlapjuk: https://www.synthethics-bio.com
Online kurzus: https://www.buzzonline.org/copy-of-science-ethics-of-synthetic
A szintetikus biológiát prezentáló első óra az alábbi privát linken keresztül megtekinthető: https://bit.ly/2GxKUB2


< Vissza