Planta Europa tanácskozás az Egyetemünkön

Utolsó módosítás dátuma : 2018. július 12.

2018. május 26-án hat ország botanikusai képviselték az európai országok növényvilágának megőrzési törekvéseit az Eszterházy Károly Egyetemen.

A Planta Europa szervezet 2014 után másodszor tartotta a szakértői bizottsági ülését Egerben, a Leányka úti Campuson, a C épületben. A szervezet immár 22 éves, az Európa Tanács ez év májusában felvette a támogatott szervezetei közé. A Planta Europa szakértői Bizottságának, melynek 12 tagja van, elnöke Philippe Bardin, a párizsi Természettudományi Múzeum Növénymegőrzési osztályának vezetője, alelnöke Pénzesné Kónya Erika, a Növénytani és Növényélettani Tanszék vezetője, TTK dékán. A Planta Europa feladata 2019-ig az előző Európai Növénymegőrzési Stratégia értékelése, a nemzeti növénymegőrzési aktivitás láthatóvá tétele európai szinten és a 2020-as 9. párizsi konferencia előkészítése. A Természettudományi kar Kari tárgyalójában zajlott a 7 órás tanácskozás, amely eredményes volt a szervezet szabályzatának megalkotása és az éves ütemterv kidolgozása szempontjából. A szervezet neve alatt közel 40 ország számolt be eddig 8 konferencián és 30 szakértői bizottsági találkozón és működött együtt a vadon élő növények védelme érdekében és fog is továbbra is. a találkozót követően a személyesen jele lévő tagok szakértői bizottsági tagok (Fehéroroszország, Ukrajna, Franciaország , és Németország képviseletében) meglátogatták a Juhász Lajos Növényházat és a Szőlészeti- Borászati Kutatóintézet bemutatkozásán vettek részt.
A Találkozó második napján a személyesen jelen lévő tagok terepi programon vettek részt a Bükk hegységben és meglátogatták az egyetem botanikus kertjét is.

 

A szervezetről többet itt lehet olvasni: www.plantaeuropa.com

 

A Planta Europa TV linkje: https://www.youtube.com/watch?v=sLDCJs0jHLc&feature=youtu.be


< Vissza