Egri részvétel dél-walesi terepi kutatásban

Utolsó módosítás dátuma : 2017. szeptember 11.

A Növénytani és Növényélettani Tanszék vezetőjének részvétele a Cradle for Nature, Varteg International Field Camp munkájában, nemzetközi együttműködésben.

A meghívást professzor Martin Haigh-től kapta Pénzesné Kónya Erika, aki több, nemzetközi együttműködésben dolgozik az Oxford Brookes Egyetem professzorával. 25 éve Martin Haigh több kutatótársával létrehozta a Cradle for Nature hosszú távú projektet Dél- Walesben egy több hektáros területen. Egy szénbányászat által lerombolt terület természetes erdőterületté alakítása a fő cél, ami azzal kezdődött, hogy az elhivatott önkéntes kutatók, hallgatók fákat ültettek több hektáron a degradált területen. Az utóbbi években, miközben folyamatos adatgyűjtés és önkéntesek bevonása is történik: hallgatók, doktoranduszok, nyugdíjasok, aktív egyetemi oktatók, kutatók, helyi érdeklődők vesznek részt az évenként megrendezésre kerülő terepi munkában.

Ez évben is sok helyről érkeztek résztvevők: az Egyesült Királyságból több egyetemről, a Wales-i Egyetemről doktoranduszok és oktatók, környezettudósok és geográfusok, az Oxford Brookes-i egyetemről kutató professzor, a prágai Czech Technological University professzora, a Massachusets Institute egy kutatónője az Amerikai Egyesült Államokból, Belgium egy kutatója és több önkéntes segítő külföldről és a helyi emberek közül. Az tanulmány-kutatóút haszna sokrétű: egy olyan nemzetközi szakmai programban sikerült ezzel a Növénytani és Növényélettani Tanszéknek és ezzel a Természettudományi Karnak közreműködni, melybe hallgatókat, kutatókat lehet delegálni és folyamatos szakmai kapcsolatot jelent mind a geográfusok, mind pedig a biológusok, környezeti nevelők számára. Ezen kívül sikerült az élő növénygyűjteményt és az egri mohagyűjteményt is bővíteni sok értékes anyaggal.


< Vissza