Nemzeti Kiválóságok a Biológiai Intézetben

Utolsó módosítás dátuma : 2017. szeptember 21.

Idén a Biológiai Intézetben kutató hallgatók közül öten nyerték el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Új Nemzeti Kiválóság program hallgatói ösztöndíjat.

Győrössy Dorottya idén is elnyerte „Továbbfutó" pályázóként az Új Nemzeti Kiválóság Program hallgatói kutatói ösztöndíját. A projekt keretében folytatja a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) és a kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale) bioakuszitkai vizsgálatát, a mintaszám növelésével és a mintavételi helyek bővítésével.

 

A képen a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) látható (fotó: Szabadi Kriszta)

 

Sosovicska Bernadett másodjára nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program hallgatói kutatói ösztöndíját. Kutatási témája továbbra is a leginkább veszélyeztetett kisemlős fajunkkal, a magyar szöcskeegérrel (Sicista trizona trizona) kapcsolatos vizsgálat bagolyköpet-analízissel. A Hernád-völgy után idén a Borsodi-Mezőség a célterület.

A képen a magyar szöcskeegér (Sicista trizona trizona) látható (fotó: Szabadi Kriszta)

 

Szabadi Kriszta témája erdőlakó denevérfajok ökológiai vizsgálata, különös tekintettel hang alapú határozás lehetőségére a Natura 2000-es, fokozottan védett nagyfülű denevér (Myotis bechsteinii) esetében.
Valamint a horgasszőrű denevér (Myotis nattereri) hálózásos és akusztikai megkerülési adatainak elemzése.

 

A képen egy nagyfülű denevér latható (Myotis bechsteinii) (fotó: Golen Gerhárd).

 

Zsólyom Dominika kutatási témája Balaton község mohaflórájának és diverzitásának vizsgálata. Ennek keretében a település különféle antopogén helyszínein végez gyűjtést, majd mikroszkópos határozás segítségével azonosítja a mohafajokat. Hazánkban lakott területek mohaközösségeiről keveset tudunk, ezért újszerű kutatási témának tekinthető.

A képen a fodroslevelű ligetmoha (Plagiomnium undulatum) látható (fotó: dr. Szűcs Péter)

 

Tóth Boglárka kutatómunkája a Campylopus introflexus lombosmoha invazív tulajdonságait meghatározó növénybiológiai sajátosságainak a vizsgálatára terjed ki. A neophyta Campylopus introflexus az egyetlen mohafaj, mely terjeszkedésével ténylegesen fenyegeti Európát. A taxon 2006 óta már Magyarországon is fellelhető.

 

A lombosmoha párnája (balra) és a mikroszaporítási kísérletek edényei (jobbra) (fotó: Tóth Boglárka)

 

A kutatási projekt támogatója:


< Vissza