Napközis táborozók a Botanikus Kertben

Utolsó módosítás dátuma : 2015. október 06.

2015. július 30.

Csütörtökre esőt jósoltak és így is lett. Amíg az Állattani Tanszéken szétnézett a csapat, addig ömlött az eső, mintha dézsából öntötték volna, de a botanikus kert látogatását nem lehet kihagyni.
Inkább a mikroszkópot is készítsük – benti foglalkozásnak jó lesz.
Aztán megérkeztek a gyerekek, 6-9. osztályosok, az Eszterházy Károly főiskola által szervezett nyári táborok résztvevői.

Az eső elállt, erősen borult, árnyék nélküli délelőtt: Üdvözöljük a botanikus kertben!
Először a botanikus kertet járjuk körbe. De előtte kis játékos verseny – segítség a kertésznek: idén megújult a kert, új növények, új föld, új gyomok is érkeztek a kertbe, köztük az egyik legismertebb, mindenki hallotta már a nevét: a parlagfű. De nem mindenki ismeri fel, így rövid bemutató után indulhat a verseny fiúk és lányok között. Ki talál több parlagfüvet? De csak gyökeres példány számít!

Aztán sétálunk a kertben, idén nyáron nem sok növény virágzik, a szárazságnak ez az arca. De nekünk nem kell virág, fák nevét társítjuk a levelek alakjához és figyelni kell nagyon, mert közeledik a második, még nagyobb verseny! A kert központi téren egy FA-MEMÓRIA játéknak nagy lapjai szét vannak terítve, megint fiúk és lányok versenyeznek. Izgalom, memória, fák és ... és észre sem vesszük, hogy megtanultuk, hogy néz ki a kislevelű hárs, bükk, fekete dió, közönséges gyertyán, korai juhar, kocsánytalan tölgy....Nem árulom el, ki győzött, de édes jutalmat mindenki kapott.

Van még egy kis idő az indulásig, haza is lehet vinni valamit a kertből, kicsit dolgozunk, legyen öröm és büszkeség a munkánk. Ültetünk alma-mentát, csoki-mentát (mert ezekből jó a limonádé is :) és kék izsópot. Még csavart drót-dísz és rá egy kis tábla, amire a növény nevét ráírjuk. Utolsó fotó, jókívánságok és már indulnak ebédre, mindenki kis cserepes emlékkel a kezében.

Szöveg és fotó: Jana Táborská

 

 


< Vissza