Hova bújik a tavasz?

Utolsó módosítás dátuma : 2019. március 27.

Tehát, igen, több mint egy hónapja járok már ide, várom a tavaszt. És tegnap…tegnap azt hiszem még is érkezett. Itt van a tavasz mostani címe: Eger, Leányka út, G-épület, 2. emelet, Juhász Lajos Növényház és Tetőkert. Szeretitek ti is a földnek friss tavaszi illatát? Szeretitek az első meleg szellőt? Szeretitek a növényeket, amikor egy hosszú álomból felébrednének? Igen? Akkor fényképező legyen nálatok és gyertek velem.

Bent az üvegházban kellemes meleg van, párás a levegő. Első benyomásra itt minden zöld, növények szinte versenyeznek a nap sugaraiért. Természetesen először Dendróbium orchideákat megcsodálkozom, ezek otthon is termeszthetők, azok egyik éppen nyílnak és a virágzásuk hosszú lesz.

 

 

Vannak színes virágok, de én szeretem a levelek struktúráját is, például egy méternél is nagyobb vízipálma (szobapalka) üstökös leveleit. Madagaszkár szigetén őshonos mocsári növény, de közeli rokona egyiptomi papirusznak, éppen virágzik szerény kis barna virágokkal.
Körbeszaladok a páfrányok szigetét. A sziget elején Lengyel Ági és Mihalik István (két kertészünk) télen szép kompozícióba összeillesztették broméliákat és tillandszia fajokat. Ezek esőerdő fáin élnek, nem szeretik közvetlen napsütést, gyökereit kapaszkodásra használnak, vizet és tápanyagokat inkább csak levelein át felveszik.

 

Ági éppen a fokföldi (afrikai) ibolyákat ülteti szét. Különösen szép lesz az a bíboros, teltvirágú fajta, a szirmokon kis fehér szegéllyel és itt még szépen díszít a kroton (csodacserje) sokszínű leveleivel.

Nem felejtem megnézni az új húsevő növényeinket, nem régen elhoztam néhány harmatfű fajt a budapesti Füvészkertből, nagyon kényesek, átültetés után nem volt biztos, hogy megmaradnak. Szerencsére nagy örömmel látom, hogy sok új levelet hoztak és már is szorgalmasan táplálkoznak sok muslicával. Jó étvágyat!

Az üvegház másik felén uralkodnak a kaktuszok és más szukkulens növények, ezek még várnak a virágzással.

Útközben még egy ellenőrzés: 15 ültető ládába több mint 100 növényi faj magjait vettettük és már bújnak is elő első csíranövények. Ezek a különleges vad- és dísznövények később remélhetőleg kiegészítik a botanikus kerti növénygyűjteményt.

 

Teraszon meglepően intenzív sárga szín, a téli jázmin látszik, pompásan virágzik, egyik legkorábban nyíló cserje. Két fajta a recéshagymájú nősziromból is szépen díszlik bíboros-lila színekben, többi tavaszi hagymás növény is mindjárt megmutatja a virágját.

 

Még egy érdekesség – a magyar nyúlfarkfű teljes virágzásban, ez egy erőteljes, magas fűféle, mészkő és dolomit sziklagyepek ritka védett növénye, sötét lila - majdnem fekete virágait nagy sárga porzók díszítik.

Bújik a tavasz, akinek kedve van, nézze meg!
Az üvegház ingyen látogatható, viszont előző bejelentkezés szükséges.
Kontakt: Lengyel Ágnes, kertész.
Eger - G épület, Eger, Leányka u. 6., Növényház
E-mail: lengyel.agnes@uni-eszterhazy.hu
Telefon: +3636 520400/4169
Írta: Dr. Táborská Jana, botanikus
Növénytani és Növényélettani Tanszék

 


< Vissza